Odense Symfoniorkester

Odense Symfoniorkester – et af Danmarks fem landsdelsorkestre – blev grundlagt i 1946, men dets rødder går helt tilbage til omkring år 1800. Fra at være et teaterorkester, som også spillede symfonisk musik, fremstår orkestret i dag som et moderne symfoniorkester med et højt aktivitetsniveau og under stadig udvikling.

Orkestret har hjemme i Odense Koncerthus, som blev indviet i 1982. De spiller årligt ca. 100 koncerter med et repertoire, der strækker sig fra barokken til vor egen tids musik. Turnévirksomhed inkluderer store koncertrejser til USA, Kina, Tyskland, Grækenland, Østrig, Holland, Belgien, Sverige, hele fem turnéer i Spanien og to i det tidligere Sovjetunionen.

Diskografien er omfattende – mere end 60 udgivelser er det blevet til og flere er undervejs – og tæller adskillige prisvindende udgivelser. I 2007 opnåede en cd med musik af den amerikanske komponist Peter Lieberson en ærefuld nominering ved Grammy-uddelingen i Los Angeles.

www.odensesymfoni.dk

Oslo Filharmonien

Oslo Filharmoniens rødder går tilbage til 1871, hvor Edvard Grieg og Johan Svendsen stiftede Christianias Musikerforening. Igennem årene og gennem Første Verdenskrig, fragmenterede og samlede orkestret sig gentagne gange, indtil det i 1919 stiftede sig som Filharmonisk Selskaps Orkester. Trods de efterfølgende års økonomiske udfordringer og endnu en verdenskrig, havde orkestret succes med at tiltrække internationale navne, bl.a. Robert Soetens, som Prokofiev skrev sin 2. Violinkoncert til, og Igor Stravinsky, en af datidens mest fremtrædende komponister. I 1979 ændrede orkestret formelt navn til det vi i dag kender, Oslo Filharmonien.

Oslo Filharmonien spiller mellem 60 og 70 koncerter i Oslo hvert år. Orkestret har et bredt symfonisk repertoire, spiller med internationalt anerkendte solister og dirigenter og turnerer jævnligt i Norge og i udlandet.

Klaus Mäkelä er chefdirigent og kunstnerisk rådgiver for Oslo Filharmonien.

www.ofo.no

PHILHARMONIA

Philharmonia Orchestra blev grundlagt som et indspilningsorkester i 1945 og har altid været nyskabende i deres brug af teknologi for at nå ud til et bredere publikum. De har opnået en position som internationalt toporkester med en række legendariske indspilninger og har arbejdet med de største dirigenter i det 20. og 21. århundrede: Karajan, Klemperer, Furtwängler, Toscanini og Muti, for bare at nævne nogle få. Derudover har de uropført værker af Richard Strauss, Sir Peter Maxwell Davies, Errollyn Wallen, Kaija Saariaho og mange andre.

Under Corona-pandemien lykkedes det dem at skabe et online koncertformat, hvor deres koncerter blev streamet, ikke bare til deres eget hjemme-publikum, men også til førstegangslyttere i Brasilien, Sudan, Indonesien, Indien og nord for polarcirklen i Norge. 

Den finske dirigent og komponist Esa-Pekka Salonen har været Philharmonis chefdirigent og kunstneriske leder siden 2008. Hans yngre landsmand Santtu-Matias Rouvali overtog posten som chefdirigent i sæsonen 2021/22. 

Orkesteret består af 80 musikere fra i alt 60 forskellige lande. 

https://philharmonia.co.uk/

WDR Sinfonieorchester

WDR Sinfonieorchester – orkestret fra Köln betegnes som et af Europas mest betydningsfulde symfoniorkestre.

Orkestret er særligt kendt for at optræde med musik fra det 20. århundrede, og bl.a. Luciano Berio, Hans Werner Henze, Mauricio Kagel, Krzysztof Penderecki, Igor Strawinskij, Karlheinz Stockhausen og Bernd Alois Zimmermann har skrevet bestillingsværker til dem. Det store antal fremragende produktioner af samtidsmusik, stadfæster kun endnu mere tydeligt WDRs førende position på den klassiske musiks scene.

Den rumænske dirigent og violinist Cristian Măcelaru har siden sæsonen 19/20 været chefdirigent for WDR Sinfonieorchester. Kontrakten blev nyligt forlænget til 2025.

www1.wdr.de/orchester-und-chor

Menu