OSLO-FILHARMONIEN
Klaus Mäkelä, dirigent
Isabelle Faust, violin
PROGRAM
Carl Nielsen: Helios ouverture
Alban Berg: Violinkoncert
Mahler: Symfoni nr. 5
Oplev et af Skandinaviens bedste orkestre når Oslo-Filharmonien åbner Carl Nielsen Festival 2022. På dirigentpodiet står deres chefdirigent, finske Klaus Mäkelä, der har gjort kometkarriere og i en alder af 26 år er efterspurgt af orkestre i hele verden. Den tyske stjerneviolinist Isabelle Faust er solist i Bergs violinkoncert ’Til minde om en engel’. Koncerten åbnes selvfølgelig med Carl Nielsen og afsluttes med Mahlers storslåede 5. symfoni.
LØRDAG DEN 27. AUGUST
Kammerkoncert
Nikolaj Szeps-Znaider, violin
Gautier Capuçon, cello
Maxim Rysanov, bratsch
Trio con Brio Copenhagen
Den Danske Strygekvartet
Program
Robert Schumann: Klaverkvartet
Felix Mendelssohn: Oktet
Carl Nielsen Festivalens kammerkoncerter byder på musikalske mestermøder mellem Danmarks to bedste kammerensembler og internationale stjernesolister. I Anexet på Lundsgaard Gods møder Trio con Brio Copenhagen bratschist Maxim Rysanov i Schumanns medrivende klaverkvartet, og derefter er der fest for strygerne i Mendelssohns sprudlende oktet, hvor Den Danske Strygekvartet slår sig sammen med bl.a. Nikolaj Szeps-Znaider og den franske cellovirtuos Gautier Capuçon.
Koncerten præsenteres i samarbejde med Kammermusik på Lundsgaard.
Kammerkoncert
Den Danske Strygekvartet
Trio con Brio Copenhagen
Maxim Rysanov, bratsch
Program
Carl Nielsen: Strygekvartet i g-mol
Johannes Brahms: Klaverkvartet i g-mol op. 25
Formiddagens musikerhold fortsætter på det smukke Hvidkilde Gods, hvor der afholdes koncert i Riddersalen. Denne gang er der Carl Nielsen på programmet, inden koncerten afsluttes med Brahms klaverkvartet med den berømte og berygtede zigøjner-rondo til sidst. NB. Begrænset antal pladser.
Koncerten præsenteres i samarbejde med Syddansk Musikfestival.
WDR Symfoniorkester
Christian Măcelaru, dirigent
Nikolaj Szeps-Znaider, violin
Gautier Capuçon, cello
Program
Carl Nielsen: Hanedans
Johannes Brahms: Dobbeltkoncert
Sergei Rachmaninov: Symfoni nr. 2
Lørdagens symfoniske gæstespil er med WDR Sinfonieorchester fra Köln – det vest-tyske radiosymfoniorkester og deres chefdirigent, rumænske Cristian Măcelaru. Koncerten indledes med Nielsens berømte Hanedans fra operaen Maskerade, inden Brahms dobbeltkoncert i en stjernebesætning med Nikolaj Szeps-Znaider og Gautier Capuçon. Aftenen afsluttes med Rachmaninovs romantiske og storladne 2. symfoni.
SØNDAG DEN 28. AUGUST
Kammerkoncert
Trio Con Brio Copenhagen
Daniil Trifonov, klaver
Den Danske Strygekvartet
Johannes Brahms: Klavertrio nr 2 i C Dur
Sjostakovitj: Klaverkvintet
I den tredje af Carl Nielsen Festivals Kammerkoncerter skal vi til Bramstrup, hvor Carl Nielsen i sin barndom vogtede gæs på de omkringliggende marker. Trio con Brio spiller Brahms, og derefter deler Den Danske Strygekvartet scenen med én af verdens førende pianister lige nu: Daniil Trifonov. De spiller Sjostakovitjs bevægende og intense klaverkvintet – et værk fra Trifonovs kernerepertoire.
Promenadekoncert i Kongens Have
Odense Symfoniorkester
Pierre Bleuse, dirigent
Gautier Capuçon, cello
NN, konferencier
Surprise-program
Odense Symfoniorkester og dirigent Pierre Bleuse spiller en sand perlerække af klassiske hits i stil med BBC’s Last Night of the Proms. Den franske cellovirtuos Gautier Capuçon medvirker som solist og publikum ledes igennem festlighederne af en konferencier (navn offentliggøres senere).
Velkommen til en uforglemmelig symfonisk eftermiddag i Kongens Have!
Kammerkoncert
Daniil Trifonov, klaver
Nikolaj Szeps-Znaider, violin
Quatuor Diotima, strygekvartet
Katrin Weisser, oplæsning
Program
Leoš Janáček: Strygekvartet ’Kreutzersonaten’
Oplæsning af Lev Tolstojs novelle Kreutzersonaten
Ludwig van Beethoven: Violinsonate nr. 9 op. 47 ’Kreutzersonaten’
85 år efter at Beethoven skrev sin berømte violinsonate ’Kreutzersonaten’ opkaldte den russiske forfatter Lev Tolstoj en novelle efter den. Novellen inspirerede til gengæld tjekkiske Leoš Janáček til at skrive sin første strygekvartet. Denne inspiration genier imellem er temaet ved eftermiddagskoncerten på Bramstrup, med bl.a. oplæsning af Tolstojs novelle og Beethoven opført af to af de helt store navne på den klassiske musikscene: Nikolaj Szeps-Znaider, violin og Daniil Trifonov, klaver.
MANDAG DEN 29. AUGUST
Philharmonia Orchestra #1
Tugan Sokhiev, dirigent
Daniil Trifonov, klaver
Program
Carl Nielsen: Ouverture til 2. akt fra Saul og David
Pjotr Ilitj Tjaikovskij: Klaverkoncert nr. 1
Johannes Brahms: Symfoni nr. 4
Londons Philharmonia orkester, der normalt hører til i Royal Festival Hall, tager turen til Odense for at spille hele to koncerter ved Carl Nielsen Festival. Med sig har de Daniil Trifonov om hvem London Times skrev: “…uden tvivl den mest forbløffende pianist i vores tid” som solist i Tjaikovskijs vidunderligt virtuose klaverkoncert. Koncerten indledes med Carl Nielsens forspil til operaen Saul og David og afsluttes med en udødelig symfonisk klassiker: Brahms 4. symfoni.
TIRSDAG DEN 30. AUGUST
Philharmonia Orchestra #2
Nikolaj Szeps-Znaider, dirigent
Maxim Vengerov, violin
Program
Carl Nielsen: Pan og Syrinx op. 49
Johannes Brahms: Violinkoncert
Pjotr Ilitj Tjaikovskij: Symfoni nr. 6
Philharmonias anden koncert ved Carl Nielsen Festival dirigeres af festivalens kunstneriske leder og initiativtager, verdens-danskeren Nikolaj Szeps-Znaider. Som solist i Brahms violinkoncert har han dog overladt scenen til sin ven og mindst lige så berømte kollega Maxim Vengerov. Koncerten indledes med Nielsens symfoniske digt om den ugengældte kærlighed mellem Pan og Syrinx. Som afslutning på festivalen spilles Tjaikovskijs skæbnetunge og følelsesladede sidste symfoni med tilnavnet ’Pathetique’.